Over

Bernadette Bijl combineert werk en kunst

Al ruim 30 jaar is Bernadette Bijl uit Peize mondhygiëniste . Na haar studie in Amsterdam werkte ze vervolgens in de orthodontie, algemene praktijk en gehandicaptenzorg en gaf ze een paar jaar les. In Peize huurde ze 15 jaar lang een praktijkruimte van voorheen tandarts de Hoog. Na zijn pensionering heeft ze zich losgekoppeld van de praktijk en sinds 6,5 jaar heeft Bernadette een praktijk aan huis met een patiëntenbestand van bijna 400 mensen. “Het is heerlijk werken met meer tijd, rust en ruimte . Inmiddels komen sommige mensen al meer dan 20 jaar bij mij in de praktijk en heb een leuke band met ze gekregen.”

Tekenen en schilderen

“Tijdens mijn werkzaamheden als mondhygiëniste was ik altijd aan het tekenen en schilderen, thuis of in cursusverband”, vertelt Bernadette. “Vijftien jaar geleden heb ik mij aangemeld bij ABK Minerva, war ik de opleiding na 2 jaar afrondde. Vervolgens ging ik naar de lerarenopleiding tekenen/schilderen aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden, alles in de avonduren. Best zwaar, maar het was nu of nooit, ik wilde later geen spijt krijgen van het feit dat ik dit niet gedaan had.”

“Ik heb daarna schildercursussen gegeven aan kinderen en volwassenen in een atelier bij ons vorig huis. Ook heb ik meerdere keren aan atelier routes deelgenomen en geëxposeerd.
Na onze verhuizing naar deze prachtige plek aan de Oostingslaan in Peize kwam het schilderen op een laag pitje te staan, doordat ik geen atelier meer had en het erg druk kreeg in mijn praktijk. Ik moest een keuze maken en daar balans in zien te vinden. Ik had de opleiding immers niet voor niets gedaan.”

Balans

De keuze werd gemaakt en ze vond de balans waar ze naar op zoek was. “Ik werk nu nog drie dagen per week als mondhygiëniste en de laatste twee jaar mag ik gebruik maken van het atelier van Annet Raben. Zij heeft een prachtige locatie aan de Oude Velddijk in Peize.
Echt een inspirerende vrouw, die volgens mij al half Peize aan het schilderen heeft gekregen.”

“De combinatie mondhygiëniste en schilderen klinkt misschien wat tegenstrijdig maar werkt heel goed bij mij”, vervolgt Bernadette. “Waar je als mondhygiëniste op een klein oppervlak geconcentreerd moet werken, kan ik mij in het schilderen heerlijk uitleven op het doek.
De mens is mijn grote inspiratiebron in al zijn hoedanigheden. Ik ben altijd aan het observeren; hoe mensen lopen, zitten zich gedragen….”

Inspiratiebron

“Ik werk vaak intuïtief, verzamel veel beeldmateriaal zoals: foto’s, knipsels uit tijdschriften of kranten en leg het om me heen, dit dient voor mij vooral als inspiratiebron, een soort “opwarmertje”, ik schilder het dus niet na.” Bernadette schildert figuratief met acrylverf en maakt veel gebruik van het paletmes. “Ik zet het werk wel vaak in grote lijnen op met kwast, maar daarna begint het aanbrengen en weer wegschrapen van verf. Inmiddels heb ik alweer meegedaan aan een atelierroute in Peize en wie weet volgen er meer uitnodigingen om te exposeren. Ik heb de smaak weer te pakken!”